Bihar GK – General Knowledge & Current Affairs

Bihar is one of the most ancient states of the country. The state is located in the eastern part of country. This is the 13th largest state of the country and also the 3rd larges state as far as population is concerned. The other Indian States that touch its boundaries are UP in the west, West Bengal in the east, and Jharkhand in the South.

Bihar is rich in culture, tradition and history. This is the land of Lord Buddha. In the past it was the hub of education for the students of all over the world. Students who are preparing for the jobs and admissions under various Commissions and Institutions in Bihar, must know about it. We are providing you with some most expected General Knowledge Questions regarding Bihar which can be expected in the upcoming exams.

Learn General Knowledge Questions of the whole Country

Bihar GK and Current Affairs –

Q. 1 When did Bihar come into being ?

Ans – On 1st April 1936

Q. 2. What is the Capital ?

Ans – Patna

Q. 3. Largest City of Bihar is –

Ans – Patna

Q. 4. How many districts are there in Bihar ?

Ans – 38

Q. 5. Who is the Governor of the state ?

Ans – Ram Nath Kovind

Q. 6. Who is the Chief Minister ?

Ans – Nitish Kumar ( Mahagathbandhan including JDU, RJD and Congress )

Q. 7. What type of legislature is there in Bihar ?

Ans – Bicameral

Q. 8. How many members are there in Bihar Legislative Council ?

Ans – 75

Q. 9. No of Members of Bihar Legislative Assembly ?

Ans – 243

Q. 10. How many members does Bihar send to the Lok Sabha ?

Ans – 40

Bihar General Knowledge Update

Q. 11. What is the total area of Bihar ?

Ans – 94,163 Sq Km

Q. 12. What is the population of Bihar ?

Ans – 103,804,637 as per 2011 census.

Q. 13. What is the state animal of Bihar ?

Ans – Ox

Q. 14. State Bird –

Ans – Sparrow

Q. 15. What is the National Flower of Bihar ?

Ans – Marigold

Q. 16. What is the State Tree ?

Ans – Peepal

Q. 17. What is the literacy in Bihar ?

Ans – 63.4% ( Total ) , For Men – 73.4% for Women – 53.3%

Q. 18. What is the position of Bihar in the country as far as literacy is concerned ?

Ans – 29th

Q. 19. What is the first Official Language of Bihar ?

Ans – Hindi

Q. 20. Additional Official Language is –

Ans – Urdu

We shall keep updating this post with more Bihar GK questions. So keep visiting us.

Updated: December 24, 2015 — 10:37 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Happy Diwali Messages 2016 The Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.