Geography and Climate of Himachal Pradesh – Important Questions

Himachal Pradesh is one of the most beautiful states of India. Its heavenly beauty attracts not only the local tourists but foreign tourists also in great nos. Its Geography and climate make the state the centre of attraction. When the English were here, they were also much impressed by its ethereal beauty.

There are some question related with Himachal Pradesh’s Geography and Climate. So it is very important to read this Geography and Climate of this state.

HP Geography and Climate –

Q. 1 In which mountains is Himachal Pradesh situated ?

Ans – Western Himalayas

Q. 2. Which is the highest mountain peak of the state ?

Ans – Reo Purgyl

Q. 3. What is the height of Reo Purgyl ?

Ans – 6,816 m

Q. 4. What are the main rivers of HP ?

Ans – Chenab, Ravi, Beas, Yamuna

Q. 5. What is the average winter temperature of the state ?

Ans – 7 Degree c

Q. 6. Average temperature in summer ?

Ans – 28 Degree c

Q. 7. How many seasons are here in Himachal Pradesh ?

Ans – Summer, Winter, Rainy

Q. 8. At what height does snowfall take place in Himachal Pradesh ?

Ans – Above 2200 metres.

Q. 9. How much land is covered by Forest Area in HP ?

Ans – 66.52%

Q. 10. What is HP known popularly ?

Ans – Fruit Bowl

Geography and Climate of Himachal Pradesh

Q. 11. How many bird species are found in HP ?

Ans – 463

Q. 12. How many animal species are present here ?

Ans – 359

Q. 13. What is the state animal ?

Ans – White Leopard

Q. 14. How many national parks are here ? Name them.

Ans – Two – The Great Himalayan National Park, situated in Kullu and Pin Valley National Park, situated in Lahaul and Spiti District

Q. 15. What do these two national parks conserve ?

Ans – Flora and fauna

Q. 16. What is the Drainage system of HP composed of ?

Ans – Rivers and Glaciers

Q. 17. Which regions do get water from Himachal Pradesh ?

Ans – Indus Basin and Ganges Basin

Learn More Questions on Himachal Pradesh GK from here.

For more questions related with Himachal Pradesh keep coming.

Updated: January 24, 2016 — 5:26 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Happy Diwali Messages 2016 The Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.