Himachal GK & Current Affairs Paper 3

After receiving  the demands from our readers to upload more Papers on Himachal GK and Current Affairs, we feel the thrust to do so. We are preparing HP GK Paper 3 for giving more practice to the aspirants of various jobs in the state. So get ready to enhance more knowledge about your state.

But before that use the following links for more Questions on the same topic –

Himachal Pradesh General Knowledge and Current Affairs – 1

HP GK Paper 2

Learn Questions on HP Current Affairs/ GK – Part 3

Q. 1 Which country’s collaboration is there in running major hydel project called Kol Dam ?

Ans – Russia

Q. 2. Pilot Project on Trout in Himachal Pradesh is being assisted by the country –

Ans – Norway

Q. 3. Abolition of Big Landed States Act passed in the year …..

Ans – 1954

Q. 4. Total Panchayats in HP ?

Ans – 3,243

Q. 5. How many tehsils and sub-tehsils are here ?

Ans – Tehsils – 82, Sub-tehsils – 35

Q. 6. No of Panchayat smities and Zila Parishads –

Ans Panchayat smities – 77, Zila Parishads – 12

Q. 7. How many Nagar Nigams are there in HP ?

Ans – Two

Important GK Questions on Himachal Pradesh

Q. 8. Which district of Himachal Pradesh has the highest Sex ratio ?

Ans – Hamirpur ( 1095) Census 2011

Q. 9. Which district has the highest literacy rate ?

Ans – Hamirpur ( 89.01% ) Census 2011

Q. 10. No of inhabited villages in the state ?

Ans – 17,495

Q. 11. What is the female literacy rate in this hilly state ?

Ans – 76.60 %

Q. 12. Male literacy rate is –

Ans – 90.83%

Q. 13. Which district of HP has the highest population growth ?

Ans – Una ( 16.26%)

Q. 14. Which district has the highest population density ?

Ans – Hamirpur ( 407)

Q. 15. Which Hydroelectric Project is situated in Chamba ?

Ans – 260 MW Hibra Hydroelectric Project

Q. 16. Bhootnath Temple is located in –

Ans – Mandi

For more questions on HP GK and Current Affairs, you must keep in touch with our website – examweb.in. If you have any information related with Himachal Pradesh, you can give that in the comment box below. We shall later publish that. If you wish to write any article on education and get it published, you can do so by writing in the same comment box below.

Updated: August 7, 2016 — 1:59 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delhi PoliceThe Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.