Important Questions about UNO, Structure, Specialized Agencies

United Nations Organization ( UNO) –

UNO is always a most important topic for any of the exams. That’s why the questions on it are frequently searched. We are bringing out some important facts about UNO, its Structure and Specialized Agencies/ Organizations along with the key post holders.

Important Questions on UN

Q. 1 When was UNO established ?

UNO was established on 24th of October 1945.

Q. 2. Where is its headquarters situated ?

Ans – At New York .

Q. 3. What is the no of its present members ?

Ans – 193

Q. 4 What are the functional languages of UNO ?

Ans – English and French

Q. 5. Describe the UNO Flag ?

Ans – Bright Blue background with UNO sign with white color. Two curved branches of Olive with the map of the world in the middle.

Q. 6. Which country became its last member ?

Ans – South Sudan in 2011

Q. 7. What is the biggest body of the UNO ?

Ans – General Assembly

Q. 8. How many times the Conference of General Assembly takes place ?

Ans – At least once in a year.

Q. 9. Who is the President of General Assembly ?

Ans – Mogens Lykketoft

Q. 10. How many members does the Security Council of UNO have ?

Ans – Five members – America, Britain, China, France and Russia

Q. 11. Temporary members of UNO ?

Ans – Ten. They are elected for the period of 2 years.

UNO – Structure, Agencies related Important Questions

Q. 12. How many members are there for UN Economic and Social Council ?

Ans – 54

Q. 13. How many members are there in International Court of Justice ?

Ans – Fifteen

Q. 14. Who appoints these members ?

Ans – General Assembly and Security Council

Q. 15. Where is the head quarters of International Court of Justice ?

Ans – Heg at Netherlands

Q. 16. Name of some Specialized Agencies and their day of foundation along with their headquarters –

ILO – 11th April 1919 – Geneva ( Switzerland )

WHO – 7th April 1948 – Geneva ( Switzerland )

FAO ( Food and Agriculture Organization ) – 16th April 1945 – Rome ( Italy )

IMF – 27th of Dec 1945 – Washington DC

UNESCO – 4th of Nov 1946 – Paris ( France )

World Bank – 1945 – Washington DC

IMO – 17th March 1948 – London

WMO – 1950 – Geneva

ICAO – 7th of Dec 1947 – Montreal ( Canada )

ITU – 1865 ( Geneva )

Q. 17. When did UNO win Nobel Prize ?

Ans – Nobel Prize for Peace in 2001

Q. 18. Who is the Secretary General of UN ?

Ans – South-Korean Ban Ki-Moon

Q. 19. Who is Deputy Secretary General of UN ?

Ans – Jan Eliasson

Q. 20. What are the official languages of United Nations ?

Ans – Arabic, Chinese, English, French, Russian, Spanish

Updated: March 21, 2016 — 10:00 pm

Important Tips

1 Comment

Add a Comment
  1. Overall website is awesome.
    updated material is available on website.
    Keep it up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delhi PoliceThe Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.