J & K GK and Current Affairs – Know about Jammu & Kashmir

Jammu and Kashmir is a northern state of India. It is situated in the lap of gigantic Himalayas. The state is geographically divided in two parts – Jammu and Kashmir. J & K shares its boundaries with Himachal Pradesh and Punjab. In winter Jammu becomes the capital of the state whereas in summer, Srinagar plays the same role. J & K GK and Current Affairs

For the students of various State Level Recruitment Exams and Competitive Exams, it is essential to know about Jammu and Kashmir. Here the team of Examweb is making sincere effort of preparing the General Knowledge and Current Affairs Questions. So read the Questions below and check your confidence level.

J & K General Knowledge and Current Affairs Questions –

Q. 1. When was Jammu and Kashmir included in India ?

Ans – 26th of Oct 1947.

Q. 2. Capital of the state –

Ans – From Oct to March ( Jammu ) and from March to October ( Srinagar )

Q. 3. Which is the largest city of J and K ?

Ans – Srinagar.

Q. 4. Who is the Governor of the state ?

Ans – Mr N.N. Vohra

Q. 5. Who is the Chief Minister ?

Ans – Mehbooba Mufti ( after the death of her father PDP Chief Mufti Mohammad Sayeed )

Q. 6. Deputy Chief Minister is –

Ans – Nirmal Kumar Singh ( BJP )

Q. 7. Total Districts in the state –

Ans – 22

Q. 8. Nature of Legislature –

Ans –  Bicameral

Q. 9. Total Legislative Assembly Seats –

Ans – 87 + 36 ( Kashmir + Jammu )

Q. 10. Loksabha Members –

Ans – 06

Q. 11. How many members does J and K send to Rajya Sabha ?

Ans – 04

Learn J and K General Knowledge and Current Affairs Questions

Q. 12. What is the total area of the state ?

Ans – 222,236 sq km.

Q. 13. Area-wise Rank of the state in the country ?

Ans – 5th

Q. 14. Population of the state as per 2011 census ?

Ans- 12,548,926

Q. 15. In Population, the state’s rank ?

Ans – 19th

Q. 16. What is the literacy rate of the state ?

Ans – 66.7% with 21st rank.

Q. 17. What is the official language ?

Ans – Urdu

Q. 18. Who was the last ruler of the state ?

Ans Maharaja Hari Singh.

Q. 19. Who is the first woman Chief Minister of J & K ?

Ans – Mehbooba Mufti, 13th Chief Minister of the state.

Q. 20. Who is her predecessor ?

Ans – Her father Late Mr Mufti Muhammad Sayeed

Q. 21.Who was the first CM of J and K ?

Ans – Mehr Chand Mahajan

Q. 22. Who is the Deputy Chief Minister of the state ?

Ans – Nirmal Singh from the BJP

Q. 23. When did PDP come in to existence ?

Ans – In 1999

To be continued ………

Updated: April 10, 2016 — 10:25 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Happy Diwali Messages 2016 The Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.