Gujarat GK & Current Affairs - General Knowledge Questions

Gujarat is one of the most developed states of India. It is also known as the Jewel of the Western Part of India. This is a state of Great people of the world like Mahatma Gandhi, Sardar Patel, Narendra Modi etc. Besides Gujarati Dance, Food and Culture are famous world-wide. Gujarat GK & Current Affairs

It is enjoyable to know about this state. For the examinees who are preparing for various exams for govt jobs in Gujarat, it is compulsory to read General Knowledge about this state. There are a good no of Questions about Gujarat General Knowledge and Current Affairs.

Check Important Questions regarding Gujarat GK and Current Affairs -

Q. 1 What is the capital of Gujarat ?

Ans - Gandhinagar

Q. 2. Which is the largest city of Gujarat ?

Ans - Ahmedabad

Q. 3. How many districts are there in the state ?

Ans - Total 33 Districts

Q. 4. Name the Governor of the State ?

Ans - Om Prakash Kohli

Q. 5. Chief Minister/ Deputy CM of the state ?

Ans - Vijay Rupani / Nitin Patel

Q. 6. Nature of Legislature -

Ans - Unicameral

Q. 7. Total Assembly Seats -

Ans - 182 Seats

Q. 8. How many members from Gujarat represent in Parliament ?

Ans - 26

Q. 9. Total area of Gujarat ?

Ans - 196,024 sq km

GK and Current Affairs Questions

Q. 10. Rank of Gujarat in India as per the area ?

Ans - 6th rank

Q. 11. Population of Gujarat as per 2011 census ?

Ans - 60,383,628

Q. 12. Total Rank in the Country as per the population ?

Ans - 9th Rank

Gujarat Current Affairs and General Knowledge

Q. 13. Official language of the state ?

Ans - Gujarati

Q. 14. What is the literacy of the state ?

Ans - 79.31 %

Q. 15. What is the state song ?

Ans - Jai Jai Garavi Gujarat

Q. 16. What is state animal ?

Ans - Asiatic Lion

Q. 17. State Bird of Gujarat is -

Ans - Greater Flamingo

Q. 18. What is the state Flower ?

Ans - Tagetes

Q. 19. Gujarat's state fruit and tree ?

Ans - Mango and Banyan respectively.

Q. 20. State Sport is -

Ans - Cricket/ Kabbadi

Q. 21. Which state is expected to set up the first Bio Agriculture University in India ?

Ans - Gujarat ( the site may be near Krishi Kamdhenu University Gandhinagar

Gujarat Latest GK and Current Affairs

Q. 22. Who is the new Chief Justice of Gujarat High Court ?

Ans - R. Subhash Reddy

Q. 23. Where was he posted before becoming the Chief Justice of Gujarat ?

Ans - Telangana and Andhrapradesh High Court, Hyderabad

Q. 24. Who has been appointed the captain of Gujarat Lions for IPL 2016?

Ans - Suresh Raina

Q. 25. Who was the first Woman Dy Speaker of Gujarat Vidhan Sabha who had passed away recently ?

Ans - Nirmala Gajwani

Q. 26. Where was the International Kite Festival held ?

Ans - Ahmadabad

Q. 27. Which Mughal Emperor was born at Dahod, Gujarat ?

Ans - Aurangzeb

Q. 28. Which Maratha leader attacked Surat twice in 1664 and 1672 ?

Ans - Chatrapati Shivaji

Q. 29. Which is the largest river of Gujarat ?

Ans - Sabarmati

Q. 30 Which river covers the largest distance in the state ?

Ans - Narmada

Q. 31 About Sardar Sarovar Dam -

Answer - PM Modi inaugurated it on 17th of Sept 2017. This is the second biggest dam of the world. The dam is constructed over Narmada River. It will cover the area of Eighteen lakh hectares. The dam is One Hundred and Sixty Three m deep and 1.2 kilometer long.

Q. 32. What is PM Modi's hometown ?

Answer - Vadnagar

Q. 33. Which famous temple of Vadnagar did Modi go to during his Sept 2017 visit ?

Answer - Hatkeshwar Temple

Q. 34. Which medical college of Vadnagar did the PM dedicate to the nation ?

Answer - GMERS Medical College

You are welcome to find more questions on Gujarat GK. We shall keep updating this post.

For more GK and Current Affairs Questions click here.

2 thoughts on “Gujarat GK & Current Affairs - General Knowledge Questions

Leave a Comment