HP Forest Guard GK Sample Paper with Answer Key & Syllabus

Himachal Pradesh Forest Department keeps recruiting Forest Guards. The selection criteria includes Written Test besides PMT/ PST/ Interview. The written test is of 85 Marks with 85 Questions. The subjects for the Written Test are -

HP Forest Guard Syllabus for 2017 Written Exam -

It shall be the objective type paper. The subjects are - English, General Knowledge, Reasoning, Aptitude.

Syllabus for General Knowledge -

Before you check the Question Paper for Forest Guard GK, you must know its whole syllabus. The GK contents are -

  • HP GK
  • Geography and Natural Resources
  • Politics
  • Sports
  • Indian Constitution
  • Indian Economy
  • Current Affairs & so on

Check Written Exam Admit Card/ Dates here.

HP Forest Guard GK / Current Affairs Question Paper with Practice Set

Q. 1. How much land of Himachal Pradesh is covered with Forests ?

Answer - 66.52%

Q. 2. How many Rajya Sabha Seats does the state have ?

Answer - 3

Q. 3. How many villages are there in Himachal Pradesh ?

Answer - 20690

Q. 4. When was the State of Bilaspur merged with Himachal Pradesh ?

Answer - On 1st April 1954

Q. 5. Venu Rajamoli who was in news is a/an ........

Answer - Indian Ambassadors to Netherlands

Q. 6. What is the length of India's longest Bhupen Hazarika bridge ?

Answer - 9.5 km

Q. 7. On which date INS Virat Decommissioned ?

Answer - On 6th of March 2017

Q. 8. When do we observe World Consumer's Day ?

Answer - 15th March

Himachal FG Test GK Question Paper / Syllabus

Q. 9. Who had established India House ?

Answer - Shyamji Krishan Verma

Q. 10. Which right given in the constitution did Dr Ambedkar call " Heart and Soul of the Constitution " ?

Answer - Right to Constitutional Remedies

Q. 11. What is the length of radius of Equator ?

Answer - 6371 km

Q. 12. Which place is called the Graveyard of the Dinosaurs ?

Answer - Montana

Q. 13. Golden Hand Shake Scheme is related with .....

Answer - Voluntary retirement

Q. 14. What is the national game of Russia ?

Answer - Chess

Q. 15. Which Economist has given Human Development Index ( HDI) ?

Answer - Mahbub Ul Haq

Q. 16. Bhawai is the folk-dance of ...

Answer - Rajasthan

Q. 17. मृगनयनी is the creation of .......

Answer - Vrindavan Lal Verma

Q. 18. What is the real name of Poet Pradeep ?

Answer - Ramchandra Dwedi

Q. 19. Who had said the following line " I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat " ?

Answer - Winston Churchill

Q. 20. Who was the first viceroy of India ?

Answer - Lord Canning

Soon we shall prepare English Paper & Syllabus for HP Forest Guard Written Exam. Please keep in touch.

You can send your feedback regarding this GK paper via comment box below.

Exam Web Team wishes you good luck for your exam !

Leave a Comment