Questions on President of India - Qualifications, Election, Tenure, Powers

The Election of President of India has become a talk of the country these days. All the political parities are using various tactics to help their favorites to occupy this highest constitutional post of the country. There are different names doing the rounds for this most prestigious posts to replace Sh Pranab Mukherjee.

Here, we are publishing some very Important Questions about Indian President, His Educational Qualifications, Elections, Tenure and Powers. These questions shall certainly be very helpful for the students for their upcoming exams.

Q. What does the Constitution of India say about the President ?

Answer - 1. He is the Executive head of the state and the first citizen of India.

Q. 2. Which amendment of the Constitution has made it obligatory on the part of the President to accept the advice of the Council of Ministers ?

Answer - 42nd Amendment

Q. 3. Which amendment amended the word Obligatory and added that President can send the advice for reconsideration ?

Answer - 44th Amendment

Q. 4. Which articles of the constitution are related with the President ?

Answer - Articles 51 to 151

Q. 5 What are the qualifications to be the President of India ?

Answer - a. The aspirant must be the citizen of India.

b. He must have minimum 35 years of age.

c. He must be eligible to be the member of the Lower House.

d. The person must not hold any government post.

Q. 6. What is the Election Process for the President of India ?

Answer - The President is indirectly elected through Electoral College. This college consists of elected members of both the Houses of the Parliament and elected members of the Legislative Assemblies of the States.

Q. 7. By which constitutional amendment does the expression States include NCR of Delhi and the UT of Puducherry ?

Answer - 70th Amendment Act, 1992.

Q. 8. What is the Impeachment Procedure ?

Answer - We can also call it a quasi-judicial procedure. The President can be impeached only on the grounds of violation of the constitution. This procedure can be initiated in either House of the Parliament.

Get more Exam Related Material at Examweb.in

Q. 9. What is the Tenure of the President of India ?

Answer - The term is of 5 years. There is no upper limit on the no. of times a person can become the President of India.

Q. 10. Whom can he give resignation ?

Answer - To the Vice-President

Q. 11. Who fills the post of the President in case of unexpected vacancy ?

Answer - Vice President

Q. 12. Who was the first and the only President who died in the office ?

Answer - Dr Zakir Hussain

Q. 13. Who had remained the President for the shortest term ?

Answer - Dr Zakir Hussain

Q. 14. What are the powers of the President of India ?

Answer - a. Formal head of the administration.

b. He can appoint and remove high authorities like the PM, other Union Ministers, Judges, Governors of the states.

c. Can appoint the Chiefs of Army, Navy and Air Force. He is the Supreme Commander of the Armed Force.

d. Appoints 12 Members to the Rajya Sabha and 2 Members to the Lok Sabha, of the Anglo- Indian Community.

e. He can give mercy, respite, remit or commute the sentence of any person convicted with capital punishment in special cases under article 72.

f. The President has the authority to the decisions related with wars, subject to the approval of the Parliament.

g. He can promulgate ordinances only when the Parliament is not in the session under article 123.

Q. 15 What are the President's Emergency Powers -

Answer - To declare National Emergence, declare Financial Emergency, and to impose President Rule in any of the states.

Get More Questions on General Knowledge

Leave a Comment