Tamil Nadu GK & Current Affairs – Questions on TN General Knowledge

Important Questions on Tamil Nadu GK and Current Affairs

Tamil Nadu is one of the southern states of India. The state boasts of being the 11th largest state of the country. The capital of Tamil Nadu is Chennai which is the ancient name of Madras. Chennai is also the largest city of this southern state. UT Puducherry, states like Kerala, Karnataka and Andhra Pradesh share common boundaries with it. Tamil Nadu GK & Current Affairs

The state has the motto which is – Truth alone Triumphs. On this page we are trying to give maximum information regarding Tamil Nadu that will certainly benefit the students / candidates preparing for the Competitive exams/ Recruitment Exams by TNPSC or by other organizations of the state.

Questions related with Tamil Nadu General Knowledge and Current Affairs –

Q. 1. When did Tamil Nadu come in to existence ?

Ans – 26th of January 1950

Q. 2. Who is the Governor of the state ?

Ans – Konijeti Rosaiah

Q. 3. Name of the Chief Minister ?

Ans – Panneerselvom after the death of Jayalalithaa. He belongs to AIADMK.

Q. 4. What is the nature of Tamil Nadu Legislature ?

Ans – Unicameral

Q. 5. How many members are there in TN State Assembly ?

Ans – 234

Q. 6. How much area does TN cover ?

Ans – 130,058 sq km

Q. 7. Population of Tamil Nadu as per 2011 census ?

Ans – 72,147,030

Q. 8. What is the rank of the state as far as population is concerned ?

Ans – Sixth

Q. 9. What is the Anthem of the state ?

Ans – Invocation to Tamil Mother

Q. 10. What is the literacy rate of the state ?

Ans – 80.33%

Q. 11. What was its name before Tamil Nadu ?

Ans – Madras State

Learn Tamil Nadu General Knowledge Questions

Q. 12. When did the state get its present name ?

Ans – 14th of January 1969.

Q. 13. What is the state dance ?

Ans – Bharathanattiyam

Q. 14. Name the state bird ?

Ans – Emerald Dove

Q. 15. State animal of Tamil Nadu ?

Ans – Nilgiri Tahr

Q. 16. What are the state flower and tree ?

Ans – Gloriosa Lily and Palm Tree.

Q. 17 State Sport is-

Ans – Kabaddi

Read about Jayalalithaa ( 24th Feb 1948 to 5th Dec 2016)

Jayalalithaa had served 5 terms as the CM of Tamil Nadu. People lovingly would call her Amma ( mother), Puratchi Thalaivi ( leader
)
etc..
Before coming to politics, she was the film actress. She had worked in One Hundred and Forty Films from 1961 to 1980. Jaya got her first film as the child artist and the name of the movie is Sri Shaila Mahathme ( 1961).

She chiefly worked in Tamil. Telugu and Kannada Films. She also worked in one Hindi movie called Izzat with Dharmendra. First time she became the Chief Minister of TN in 1991 as the state’s youngest one. Jayalalithaa also faced Disproportionate Assets Case in 2014.

She did many welfare works such as opening Amma canteens, health facilities to the poor mothers during delivery etc.

Please visit us for more and more Tamil Nadu GK and Current Affairs Questions.

Updated: December 6, 2016 — 8:39 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delhi PoliceThe Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.