Bhagavad Gita related 23 Questions with Answers for Quizzes, Exams

Bhagavad Gita is one of the greatest books of the world. This great book of philosophy has guided the whole humanity through ages. Though Gita is related with the Hindus, it has shown light of knowledge to all the people of all religions. It is imperative to have some knowledge related with the Bhagavad Gita.

Prepare Bhagavad Gita related 22 Questions with Answers There are quizzes in schools and colleges and religious programmes where questions related with the Gita are asked. There are questions related with this great scripture in competitive exams also. That's why we are publishing 22 very important questions from this very great book.

Q/A ( Questions & Answers ) from Bhagavad Gita ( भगवद गीता से सम्बंधित प्रश्न व् उत्तर )

Q. 1. In which book and chapters of Mahabharata did Bhagavad Gita appear ?

Answer - Chapters 25 -42 in the 6th book of Mahabharata

Q. 2. What is the literary meaning of Bhagavad Gita ?

Suggested Articles for You
Career Guidance Grammar Tips
Practice Sets Exam/English Tips
Solved Questions Vocabulary
Translation Important Essays

Answer - Song of the Lord ( भगवान् का गीत )

Q. 3.  What is the name of rhyming meter used in this song ?

Answer - Anustup ( अनुस्तूप )

Q. 4.  How many syllables does Anustup contain in each verse ?

Answer - 32 Syllables

Q. 5. Who is the speaker of Bhagavad Gita ?

Answer - Sri Krishna

Q. 6. Who had the sacred knowledge of Gita before Arjuna ?

Answer - Lord Sun

Q. 7.  Who besides Arjuna listened to the Gita ?

Answer - Dhritrashtra and Sanjaya

23 Important Questions on the Bhagavad Gita for School Quizzes/ Competitive Exams

Q. 8.  How many chapters ( अध्याय ) are there in the Gita ?

Answer - 18 Chapters

Q. 9.  How much time did Lord Krishna take in completing the Gita ?

Answer - Around 45 minutes

Q. 10. How many verses are there in the Bhagavad Gita ?

Answer - 701 verses ( Sri Krishna - 574, Arjuna - 85, Dhritrashtra - 01, Sanjaya - 40)

Q. 11. How many years ago did Krishna give the sermons of the Gita ?

Answer - Around 7,000 years ago.

Q. 12. What was the day when Lord Krishna gave the sermon ?

Answer - Sunday ( According to English Calendar )

Q. 13.  Who is the writer of the Bhagavad Gita ?

Answer - Sage Vyasa

Q. 14. हिन्दू कैलेंडर के अनुसार कौन सी तिथि को गीता सुनाई गई ?

Answer - एकादशी

Q. 15. Name the chapter of the Mahabharata where the Gita appears ?

Answer - Chapter Shanti Prava ( अध्याय शांति-पर्व )

Q. 16. What is the second name of the Gita ?

Answer - गीतोपनिषद

Q. 17 Which great Indian leader had called the Gita as his Spiritual Dictionary ?

Answer - Mahatma Gandhi

Q. 18. At what place did Krishna give this sermon ?

Answer - At the battleground of Kurukshetra

Q. 19. What is the language of the Gita ?

Answer - Sanskrit

Q. 20. In which scriptures is the Gita included ?

Answer - Upnishads ( उपनिषदों में )

Q. 21 Who was narrating the Gita to Dhritrashtra ?

Answer - Sanjaya

Q. 22. Who was Sanjaya ?

Answer - King Dhritrashtra's advisor and charioteer

Q. 23. Who had published the standard version of Gita and at what time ?

Answer - Adi Shankara in 1904

30 thoughts on “Bhagavad Gita related 23 Questions with Answers for Quizzes, Exams”

  1. It's not shanti parva it's bhishma parva
    Please don't confuse students
    And the rest information is correct
    Edit the wrong information if you can

    Reply
  2. 7000 years wrong information
    Almost around 5200 years
    Right information hai.

    Reply
  3. Very fortunate to go through pious eternal litterature. My sincere gratitudes to all involved. Jai Sri Krishna.

    Reply

Leave a Comment