Telangana GK & Current Affairs for Competitive Exams

Telangana is one of the newest states of India. Also one of the 29 states. The state was born on 2nd of June 2014. The capital of the state is Hyderabad which is also the capital of Andhra Pradesh. Both the states shall have this common capital for ten years.

The largest city of Telangana is also Hyderabad. Read some more important questions related with this newly formed state. These questions may be helpful for various competitive exams in the state.

Telangana General Knowledge and Current Affairs Questions –

Q. 1 Who is the Governor of the state ?

Answer – Mr E.S.L Narasimhan

Q. 2. Name the Chief Minister of the TS ?

Ans – Mr Chandrashekhar Rao ( TRS Party)

Q. 3. What is the nature of legislature of Telangana ?

Ans – Bicameral

Q. 4. No of seats in Legislative Assembly –

Ans – 162

Q.5 Total no of representatives to Lok Sabha ?

Ans – Seventeen

Q. 6. How many districts does Telangana have ?

Ans – Thirty One

Q. 7. Where is High Court located ?

Ans – Hyderabad

Q. 8. Total area and area-wise rank ?

Ans – 112,077 sq km and 12th rank

TS General Knowledge and Current Affairs

Q. 9. What is the total population along with its rank in the country ?

Ans – 35,193, 978 and 12th rank ( as per 2011 census)

Q. 10. Population Density is ….

Ans – Three hundred and Seven per sq km

Q. 11. Where is the word Telangana derived from ?

Ans – From Sanskrit Word Trilinga which means Trilinga Desa ( Country of three lingas)

Q. 12. What is the literacy rate in the state ?

Ans – 66.46 %

Q. 13. Officials languages of the state –

Ans – Telugu and Urdu

Q. 14. What is the state emblem ?

Ans – Kakatiya Kala Thoranam, Charminar

Q. 15 State song of Telangana ?

Ans – Jaya Jaya He Telangana , Janani Jayakethanam

Q. 16. State bird and animal are –

Ans – Bird – Indian Roller and Animal – Spotted Deer

Q. 17. Telangana State Fruit, Flower and Tree are –

Ans – Fruit – Mango , Flower – Senna Auriculata , Tree – Prosopis Cineraria

Q. 18. Which are the state rivers –

Ans – Godavari, Krishna, Manjira and Musi Rivers

Q. 19. What is the state sport of Telangana ?

Ans – Kabaddi

Q. 20. States touching its borders are –

Answer – Maharashtra, Chhattisgarh, Karnataka and Andhra Pradesh

Read detailed GK from here.

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.