First in the World and India – First Events, Persons

There are two or three questions of this nature in the exam that you are asked about Who is the first….. ? It is very simple to answer these questions if you have read about them. Read about some important First events or persons of India and Country.

Read GK and Current Affairs Updates from here.

First Persons/Events in the World and India

1. Who was the first General Secretary of UNO ?

Ans – Trigvelli from Norway

2. Who was the first President of the USA ?

Ans – George Washington

Q. 3. Who was the first Woman PM of the world ?

Ans – Mrs Sirimavo Bhandarnaike

Q. 4. The first woman President of the World ?

Ans – Isabelle Pairon from Argentina

Q. 5. Who was the first person to go to the Space ?

Ans – Uri Gagrin

Q. 6. First person to put his leg on the moon ?

Ans – Neil Armstrong

Q. 7. The first space shuttle to reach the Mars ?

Ans – Viking – 1

Q. 8. The first person to scale Mt Everest ?

Ans -Tenzing Norgey and Sir Edmund Hillary

Q. 9. The first woman to reach the Mt Everest ?

Ans – Mrs Junko Tebai

Q. 10. Which was the first country to release paper currency ?

Ans – China

Q. 11. The first country to make constitution ?

Ans – USA

Q. 12. The first country to use National Anthem ?

Ans – Japan

Q. 13. The first woman to cross seven famous sees by swimming ?

Ans – Bula Chaudhary

Q. 14. The first country to ban smoking –

Ans – Bhutan

Q. 15. Who was the first British Governor of India ?

Ans – Lord William Bentinck

Q. 16. The last British Governor India ?

Ans – Lord Canning

Q. 17. The First Viceroy of India ?

Ans – Lord Canning

The First Persons and Events in the world and India

Q. 18. The last emperor of Mughal Empire ?

Ans – Bahadur Shah Zafar

Q. 19 The first Governor General of Free India ?

Ans – Lord Mountbatten

Q. 20. The first Indian to clear ICS ?

Ans – Satyendranath Tagore

Q. 21. The First Indian Governor General ?

Ans – C Rajgopalachari . He was also the last Governor General of India

Q. 22. The First Indian to get Nobel Prize

Ans – Sh Rabindranath Tagore for Gitanjali in 1913

Q. 23. The first person to be the Chairperson of Indian National Congress ?

Ans – Vyomesh Chandra Bannerji

Q. 24. The first woman Chairperson of INC ?

Ans – Smt Vijaya Laxmi Pandit

Q. 25. The first Woman Governor of Indian State ?

Ans – Smt Sarojini Naidu

To be updated soon …..

Updated: February 16, 2016 — 7:22 pm

Important Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delhi PoliceThe Content is Copyrighted to Vishal Gupta and Can't be reproduced without permission. © 2016 DMCA Protection.