SSC CGL Tier 2 Oct 2015 Maths Paper with Answers

The students who are preparing for Staff Selection Commission ( SSC ) CGL Level 1 and Level 2 Exams for Mathematics, can check their Preparation of the same subject by practicing Tier II CGL 25th October 2015 Paper.

SSC Combined Graduate Level Tier II Paper 1 ( Maths)

Q. 1. A man sells an article at 5% above its cost price. If he had bought it at 5% less than what he had paid for it and sold it at Rs 2/- less, he would have gained 10%. The Cost of the article is -

Ans - Rs 400/-

Q. 2. A,B,C,D is a cyclic quadrilateral. AB and DC when produced meet at P, if PA = 8 cm, PB = 6 cm, PC = 4 cm, then the length ( in cm) of PD is -

Ans - 12 cm

Q. 3. In a school there were 1554 students and the ratio of the number of the boys and girls was 4:3. After few days, 30 girls joined the school, but few boys left; as a result the ratio of the boys became 7:6. The no of boys who left the school is -

Ans - 76

Q. 4. In an examination average marks obtained by the girls of a class is 85 and the average marks obtained by the boys of the same class is 87. If the girls and boys are in the ratio 4:5, average marks of the whole class ( approx.) is closest to -

Ans - 86.1

Q. 5. A boat moves downstream at the rate of 1 km in 7.5 minutes and upstream at the rate of 5 km an hour. What is the speed ( in km/h) of the boat in the still water?

Ans - 6 1/2

Q. 6. Three glasses of equal volume contains acid mixed with water. The ratio of acid and water are 2:3, 3:4 and 4:5 respectively. Contents of these glasses are poured in a large vessel. The ratio of acid and water in the large vessel is -

Ans - 401:544

Q. 7. AB and CD are two parallel chords of a circle of lengths 10 cm and 4 cm respectively. If the chords are on the same side of the centre and the distance between them is 3 cm, then the diameter of the circle is -

Ans - 2 under root 29 cm

Q. 8. The diameter of each wheel of a car is 70 cm. If each wheel rotates 400 times per minute, then the speed of the car ( in km/h) is -

Ans - 52.8

Q. 9. Pipe A can fill an empty tank in 6 hours and pipe B in 8 hrs. If both the pipes are opened and after 2 hours pipe A is closed, how much time B will take to fill the remaining tank ?

Ans - 3 1/3 hrs

Q. 10. A manufacturer fixes his selling price at 33% over the cost of production. If cost of production goes up by 12% and manufacturer raises his selling price by 10%, his percentage profit is -

Ans - 30 5/8 %

CGL 2 Maths Paper

Q. 11. The interior angle of a regular polygon exceeds its exterior angle by 108 degree. The no of sides of the polygon is -

Ans - 10

Q. 12. 60 kg of alloy A is mixed with 100 kg of Alloy B. A has lead and tin in the ratio 3:2 and alloy B has tin and copper in the ratio 1:4, the amount of tin in the new alloy is -

Ans - 44 kg

Q. 13. If a shopkeeper wants to give 20% discount on a toy, he has to sell it for Rs 300/-. If he sells it at Rs 405/-, then his gain in percent is -

Ans - 8%

Q. 14. If a hemisphere is melted and four spheres of equal volume are made the radius of each sphere will be equal to -

Ans - 1/2 of the radius of the hemisphere

Q. 15. A and B can do a piece of work in 30 and 36 days respectively. They began the work together but A leaves after some days and B finished the remaining work in 25 days. After how many days did A leave ?

Ans - 5 days.

Q. 16. If 60% of A = 30% of B, B= 40% of C and C= x% of A, then value of x is -

Ans - 500

Q. 17. The perimeter of a rhombus is 60 cm and one of its diagonal is 24 cm. The area ( in sq cm) of the rhombus is -

Ans- 216

Q. 18. A and B can do a given piece of work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days and A, B, C complete it in 6 days. Number of days required to finish the work by A and C is -

Ans - 8 days

Q. 19. Articles are marked at a price of P which gives a profit of 25%. After allowing a certain discount the profit reduces to 12 1/2%. The discount percentage is -

Ans - 10%

Q. 20 The HCF and LCM of two numbers are 21 and 84 respectively. If the ratio of the two numbers is 1:4, then the larger of the two numbers is -

Ans - 84

Please keep visiting for the rest of the Questions.

Maths Practice Set 1 for the competitive exams.

Click here to know how to prepare for Mathematics

1 thought on “SSC CGL Tier 2 Oct 2015 Maths Paper with Answers

  1. 1) A manufacturer fixes his selling price at 33 PERC over the cost of production. If cost of production goes up by 12 PERC and manufacturer raises his selling price by 10 PERC his percentage profit is solution plese

Leave a Comment